elektronik reçete
E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor
Temmuz ayı itibarıyla uygulamaya konulan e-reçetenin (elektronik reçete) günlük yazılma sayısı 600 bine yaklaştı.
Yıl sonuna kadar bu rakamın bir milyon 300 bine ulaşması bekleniyor. Mevcut durumda hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verdiği geçici şifre ile reçetelerini sistem üzerinden yazıyor. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek için yeni dönemde 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK bu konuda çalışma başlattı. Kamudaki hekimlerin e-imzalarının altyapısını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin hekimin ise 3 özel firma hazırlayacak.
Erciyes Üniversitesi hastanelerinde e-reçete dönemi başladı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 'e-reçete' uygulamasına geçildi. Daha önceden e-reçete uygulamasına hazırlanan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, uygulama başlamadan gerekli eğitimlerini tamamlayarak, uygulamada bir sorun yaşanmaması için tüm öngörülere yönelik tedbirleri aldı. Bu nedenle MEDULA sisteminden kaynaklanan ve yeni uygulamanın hastalar tarafından benimsenmemesi nedeniyle yaşanan sorunlar, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde yaşanmadı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Sağlık Bakanlığı tarafından pilot uygulaması tamamlanıp 1 Temmuz'dan itibaren yurt genelinde başlatılan E-Reçete uygulamasına hastanelerinin sorunsuz şekilde geçiş yaptığını belirterek, uygulamanın başladığı tarihten itibaren geçen 5 günlük sürede de herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.
E-reçete tuttu, kağıt reçeteleri depolayan SGK çileden kurtuldu
Eskişehir ve Konya'nın ardından İstanbul'da da başarılı olan elektronik reçete (e-reçete) uygulamasına önümüzdeki ay bütün Türkiye'de geçiliyor. 13 Haziran-1 Temmuz arasında ülke genelinde pilot uygulama yapmaya hazırlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), proje ile yanlış ilaç yazımı, sahte reçete düzenlenmesi ve reçetelerin kaybolması gibi sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor. E-reçetenin, yılda bir milyar TL'lik ilaç yolsuzluğunu engellemesi bekleniyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 340 milyon reçete yazılıyor ve bunlar 30 ildeki depolarda 5 yıl saklanıyor. Sistem, SGK'nın depolama çilesini de kökten çözecek.
Eczacılardan e-reçete uyarısı: 1 Temmuz'da aksaklık yaşanabilir
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Uzman Harun Kızılay, 1 Temmuz'da tüm illerde uygulanacak olan elektronik reçete (e-reçete) uygulamasının mevcut haliyle hazır olmadığını belirtti.
1 Temmuz'da hastaların ilaca erişimde zorlanabileceğine dikkat çekti.
Yeni düzenlemeyle kâğıt reçete döneminin tarihe karışacağını kaydeden Kızılay, 24 Nisan'da Eskişehir'de pilot olarak başlayan e-reçete uygulamasının, vatandaşları kâğıt israfından, yazım hatasından, reçete kesintilerinden kurtaracak olmasının olumlu olduğunu kaydetti.
Ancak pilot uygulamanın başlatıldığı Eskişehir'den gelen haberlerin kendilerini büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını, uygulamanın vatandaşın hayatını kolaylaştıracağı yerde birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi.
E-Reçete SGK
E-Reçete SGK
Sosyal güvenlik kurumunun pilot olarak uygulamaya başlattığı yeni bir proje
Medula Doktor Girişi için buraya tıklayınız
Medula Eczane Girişi için buraya tıklayınız