E-reçete
İşte e-reçete'nin getireceği olumsuzluklar
Sayın Meslektaşlarım;
SGK'nun uygulamasında ısrar ettiği E-reçete sisteminin getireceği olumsuzlukları ve bende oluşturduğu kaygıları sizlerle paylaşmak ve bu konuda sizlerinde değerli görüşlerini alabilmek adına bu paylaşımı yapmak istedim. Bu olumsuzlukları, maddeler halinde sizlere sunmak istiyorum.
Sizlerinde bildiği gibi, SGK'nın hastanelere gönderdiği ilgili yazısında “01.01.2013 tarihinden itibaren biz hekimlerin yazmış olduğu manuel reçetelerin eczaneler tarafından karşılanmayacağını, hekimlerin vermiş oldukları sağlık hizmetleri bedelinin kuruma fatura edilmeyeceği” yönünde başta kurum ve dolayısı ile sağlık çalışanlarının hak kaybına uğratılacağı yönünde dolaylı tehditkar vasıfta SGK’nın yazısına yönelik cevaben, bunun uygulanabilirliğinin ne kadar zor ve anlamsız olduğunu aşağıdaki gerekçeler ışığında aracılığınız vasıtasıyla idareciler başta olmak üzere üst makamlara ve tüm meslektaşlarıma sunmak istiyorum.
Piyasada bulunmayan ilaçları bildirme formu
Piyasada Bulunmayan İlaçları Bildirmek İçin
Aşağıdaki Formdan İlaç İsmini Seçip Gönderiniz.
Bildirme formu için tıkla
SGK Numaranız E-posta Adresiniz
İlaç İsminin İlk 3 Harfini Giriniz Çıkan İlaç Listesinden Seçiminizi Yapınız.
TEB E-reçete Bilgi Formu
E-reçete uygulamalarında karşılaştığınız tüm sorunları ve önerilerinizi
TEB' e ve SGK' ya iletmek için buraya tıkladığınızda açılan sayfadan gönderim yapabilirsiniz.
Emeklilik yaşı ‘Cep'e gelecek
SGK, yılbaşından itibaren sigortalıların ne zaman emekli olacağını, ne kadar emekli maaşı alacağını cep telefonuna SMS’le gönderecek. Yılbaşında e-reçete ve avuç içi damar izi uygulamaları da yurt genelinde başlıyor
Emeklilik işlemlerini bir güne indiren Sosyal Güvenlik Kurumu, şimdi de işlemi dakikalara indiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak’tan itibaren SGK’nın numarasına SMS (Kısa mesaj) gönderecek sigortalıya ne zaman emekli olacağını, emekli maaşının ne kadar olacağı gibi bilgilerin de yine SMS olarak bildirileceğini söyledi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ankara Şubesi’nin konuğu olan SGK Başkanı Acar’ın verdiği bilgiye göre, vatandaş teknolojinin verdiği bütün imkânlardan faydalandırılacak.
E-reçete yeni yılda zorunlu
1 Temmuz itibarıyla elektronik reçeteye (e-reçete) geçilmiş olmasına rağmen doktorlar uygulamaya mesafeli.
Elektronik reçete dönemi başlıyor
Birinci basamak sağlık tesisleri, kurum ve işyerinde görev yapanlarınkiler hariç, 1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak.
SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından oluşturulan ''e-reçete'' uygulamasının, Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışmalar sonucunda 1 Temmuz 2012 tarihinde Türkiye çapında uygulamaya başlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, ''SGK kurumsal hekim şifresi'' ile yalnızca e-reçete yazılmadığı, hekimlerin ''medeczane.sgk.gov.tr/doktorweb'' uygulaması üzerinden muayene ettikleri hastanın TC kimlik numaralarını girerek e-raporlarını (ilaç raporlarını), raporlu ve raporsuz ilaçlarını, BT-MR tetkik sonuçlarına ait raporlarını ve reçeteye yazmış olduğu ilaca ait bilgileri görebildiği kaydedildi.
Sağlıkta 'kağıt' reçeteye devam
Sağlık Bakanlığı, SGK'dan şifre alıp hastaların ilaçlarını sadece e-reçeteye giren hekimleri uyardı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgeyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 1 Temmuzda başlattığı ''E-reçete'' uygulamasıyla ilgili hususlarda hekimleri uyardı.
Hastalara ıslak imzalı reçete verilmediğinin tespit edildiğini belirten Tosun'un yayınladığı genelgeye göre şu düzenlemelere gidilecek:
-Hekimler hastaların ilaçlarını SGK'nın sisteminden e-reçeteyle girmeye devam edecek. Ancak bunun için alınan şifreler ıslak imza gibi hukuki bir nitelik taşımadığı için, hekimler e-reçetelerin çıktısını alarak imzalayacak.
-Hastane başhekimlikleri, hasta muayenesi yapılan ve reçete düzenlenen tüm polikliniklerde çıktı alınabilmesi için bir yazıcı bulunduracak.
-Bu cihazın olmadığı polikliniklerde yazıcı alınıncaya kadar hekimler reçetelerini el yazısıyla yazacak ve imzalayacak. AA
E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor
Temmuz ayı itibarıyla uygulamaya konulan e-reçetenin (elektronik reçete) günlük yazılma sayısı 600 bine yaklaştı.
Yıl sonuna kadar bu rakamın bir milyon 300 bine ulaşması bekleniyor. Mevcut durumda hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verdiği geçici şifre ile reçetelerini sistem üzerinden yazıyor. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek için yeni dönemde 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK bu konuda çalışma başlattı. Kamudaki hekimlerin e-imzalarının altyapısını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin hekimin ise 3 özel firma hazırlayacak.
E-reçeteye 'mahremiyet' ayarı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına hastalar için 'mahremiyet' sınırlaması getirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına 'mahremiyet' sınırlaması getirdi. İlk aşamada sigortalı hastanın birkaç yıllık sürede aldığı ilaçları görebilen hekimler, yeni düzenlemeyle sadece halihazırdaki ilaçlarla, raporlu ilaçları görebilecek. Kurumun bu kararı, sistemde şifre kullanacak yaklaşık 120 bin hekim hakkında hasta mahremiyeti yönünden dava açılmasını engellemek için aldığı öğrenildi. Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı hastaneler yeni dönemde güvenlik gerekçesiyle MEDULA sistemini kullanmayacak. Bu yüzden, e-reçete yerine eskisi gibi kâğıt reçete yazılacak.
E-reçete için 60 bin hekim şifre aldı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Temmuz'da uygulanmaya başlanacak e-reçete ile ilgili bugüne kadar 60 bin hekimin şifre aldığını açıkladı. "Tüm hekimler 1 Temmuz'a kadar şifrelerini alsınlar ve artık e-reçete yazmaya başlasınlar." diyen Acar, geçiş döneminde oluşabilecek bazı aksaklıklar olabileceğini söyledi. Acar, 1 Temmuz'da e reçete sistemine geçmekle birlikte belli bir süre eskiden olduğu gibi manuel reçeteler de yazılabileceğini kaydetti.
E-Reçete şifresi nasıl alınır
E-Reçeteye ilk defa girip şifre alacak kişiler aşağıdaki linke tıklayarak e-recete şifresini alabilirler.
e-Reçete Şifresi Almak için Tıklayınız
* Parolanız girmiş olduğunuz E-Posta hesabınıza gönderilecektir. Lütfen sadece kendinizin kullandığı E-Posta adresi giriniz.
* Gönderilen E-Posta Gelen (Inbox) kutunuzun yanısıra Gereksiz (SPAM, Junk) dizinlerine de gelebilir.
* MEDULA HASTANE uygulamasında önceden MEDULA şifresi verilmiş olan hekimler, bu şifreleri ile giriş yapacaklardır.
Ancak bu kişiler bilgi güncelleme bölümünden e-posta adresini, sifre sorusunu ve şifre cevabını güncelleyeceklerdir.
E-reçete dönemi başladı
E-reçete uygulamasına geçecek olan Türkiye pilot uygulamaya Eskişehir'den başladı.
E-reçete dönemine geçecek olan Türkiye start düğmesine bastı ve e-reçeteyi denemeye alacakları pilot il olarak Eskişehir'i seçti.