E-reçete uygulaması

Emeklilik yaşı ‘Cep'e gelecek


SGK, yılbaşından itibaren sigortalıların ne zaman emekli olacağını, ne kadar emekli maaşı alacağını cep telefonuna SMS’le gönderecek. Yılbaşında e-reçete ve avuç içi damar izi uygulamaları da yurt genelinde başlıyor

Emeklilik işlemlerini bir güne indiren Sosyal Güvenlik Kurumu, şimdi de işlemi dakikalara indiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak’tan itibaren SGK’nın numarasına SMS (Kısa mesaj) gönderecek sigortalıya ne zaman emekli olacağını, emekli maaşının ne kadar olacağı gibi bilgilerin de yine SMS olarak bildirileceğini söyledi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ankara Şubesi’nin konuğu olan SGK Başkanı Acar’ın verdiği bilgiye göre, vatandaş teknolojinin verdiği bütün imkânlardan faydalandırılacak.

Çelik: E- reçete yüzde 47’ye ulaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 30 Eylül 2012 itibariyle yazılan toplam 25 milyon 823 bin reçeteden 12 milyon 143 bininin e-reçete şeklinde olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşülmeye başlandı. Bakan Faruk Çelik burada yaptığı sunumda e-reçete uygulaması hakkında bilgi verdi. Çelik, "30 Eylül 2012 itibariyle toplam yazılan reçete sayısı 25 milyon 823 bin 400 olup, bu reçetelerden 12 milyon 143 bin 589'u yani yüzde 47'si e-reçete şeklindedir." dedi.

‘E-Reçete’ sistemindeki kesinti problemi, 2013’te sona erecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürü Fatih Acar, eczane provizyon sisteminde (MEDULA) yaşanan kesintilerin, 2013 yılında tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

Sistemle ilgili teknolojik yatırımların devam ettiğini ifade eden SGK Genel Müdürü Acar, sistemin donanım alt yapısını yenilediklerini kaydetti.

Eczaneler, 1 Ocak'tan itibaren e-reçete yazmayan doktorun ilacını vermeyecek


1 Ocak 2013 tarihinden itibaren doktorlar tarafından elle yazılan reçetelere eczaneler ilaç vermeyecek. Bu tarihten itibaren doktorlar reçeteleri internet ortamında hazırlayacak. Elle yazılmış, manuel reçeteler ise sadece bilgi işlem sisteminde yaşanan arızalarda geçerli olacak.

Sosyal Güvenlik Eskişehir İl Müdürü Göksel Canpolat, SGK tarafından oluşturulan e-reçete uygulamasının Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışma neticesinde 1 Temmuz 2012'de Türkiye genelinde uygulanmaya başladığını söyledi. Canpolat, bu sebeple söz konusu bu tarihten itibaren doktorların yazdığı reçetelerinde e-reçete olarak yazılmasının şart olduğunu kaydetti.

İki reçeteden biri elektronik oldu



1 Temmuz tarihinden itibaren yazılan reçetelerin yüzde 50,56'sı elektronik ortamda oluşturuldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Temmuz'da uygulamaya konulan e-reçete sistemiyle reçete sahteciliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.

SGK verilerine göre, e-reçete uygulamasının başladığı 1 Temmuz'dan 14 Ekim'e kadar yazılan reçete sayısı 89 milyon 616 bin oldu. Bu reçetelerin yüzde 50,56'sı, yani 45 milyon 380 bin 282'si, e-reçete olarak oluşturulurken, 44 milyon 236 bin 445 kağıt reçete yazıldı.

Bu dönemde yazılan e-reçetelerden 38 milyon 6 bin 924'ü eczaneler tarafından elektronik ortamda karşılanırken, eczaneler 51 milyon 609 bin 703 reçeteye manuel işlem yaptı.

Sağlıkta 'kağıt' reçeteye devam


Sağlık Bakanlığı, SGK'dan şifre alıp hastaların ilaçlarını sadece e-reçeteye giren hekimleri uyardı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgeyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 1 Temmuzda başlattığı ''E-reçete'' uygulamasıyla ilgili hususlarda hekimleri uyardı.

Hastalara ıslak imzalı reçete verilmediğinin tespit edildiğini belirten Tosun'un yayınladığı genelgeye göre şu düzenlemelere gidilecek:

-Hekimler hastaların ilaçlarını SGK'nın sisteminden e-reçeteyle girmeye devam edecek. Ancak bunun için alınan şifreler ıslak imza gibi hukuki bir nitelik taşımadığı için, hekimler e-reçetelerin çıktısını alarak imzalayacak.

-Hastane başhekimlikleri, hasta muayenesi yapılan ve reçete düzenlenen tüm polikliniklerde çıktı alınabilmesi için bir yazıcı bulunduracak.

-Bu cihazın olmadığı polikliniklerde yazıcı alınıncaya kadar hekimler reçetelerini el yazısıyla yazacak ve imzalayacak. AA

Belge tarih oluyor, yerine e-sevk geliyor

Daha önce e-reçete uygulamasına geçen SGK, yaklaşık 1 milyon sevk işlemi online yapacak, böylece hastanın eline kağıt tutuşturulmayacak.

Gelişen teknolojiye paralel olarak önemli adımların atıldığı sağlık alanında yeni bir uygulama daha devreye girmek için gün saymaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastane sevklerini de dijital ortama taşımaya hazırlanıyor. Böylece hastaların eline sevk kağıdı tutuşturmak yerine sevkler artık internet üzerinden online yapılacak. Yılda 1 milyonu bulan hastane sevklerinde yaşanan faturalandırma usulsüzlüklerinin önüne geçilecek. 10 Eylül’den itibaren Sinop ve Samsun’da pilot olarak başlayacak uygulama, hızla ülke genelinde yaygınlaşacak. Daha önce e-reçete uygulamasına geçen SGK, yılda 1 milyon sevk işlemi yapıldığını hatırlatarak, uygulamayla kâğıt kullanımının ve prosedürlerin ortadan kalkacağını kaydetti. Öte yandan SGK, Web TV ve Kurumsal TV projelerini de hayata geçiriyor. Gökhan KAYA ANKARA

05 Eylül 2012 Çarşamba

Erciyes Üniversitesi hastanelerinde e-reçete dönemi başladı

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 'e-reçete' uygulamasına geçildi. Daha önceden e-reçete uygulamasına hazırlanan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, uygulama başlamadan gerekli eğitimlerini tamamlayarak, uygulamada bir sorun yaşanmaması için tüm öngörülere yönelik tedbirleri aldı. Bu nedenle MEDULA sisteminden kaynaklanan ve yeni uygulamanın hastalar tarafından benimsenmemesi nedeniyle yaşanan sorunlar, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde yaşanmadı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Sağlık Bakanlığı tarafından pilot uygulaması tamamlanıp 1 Temmuz'dan itibaren yurt genelinde başlatılan E-Reçete uygulamasına hastanelerinin sorunsuz şekilde geçiş yaptığını belirterek, uygulamanın başladığı tarihten itibaren geçen 5 günlük sürede de herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.

Eczacılardan e-reçete açıklaması


Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, e-reçete ile ilgili yaşanan teknik sorunların kısa süre içerisinde düzelmesini beklediklerini bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz'da başlayan e-reçete uygulamasında geçiş sürecinden kaynaklanan teknik sorun ve aksaklıkların kısa süre içerisinde düzelmesini beklediklerini belirtti.

Çolak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Özel hastaneler 'e-reçete'ye geçti kamu hastaneleri beklemede

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'e-reçete uygulaması'na ilişkin, "Bugün itibariyle özel hastanelerde ve aile hekimliğinde başlıyor.

Kamu hastanelerinde henüz başlatmıyoruz, biraz sistemin gelişmesini bekleyeceğiz. Başlangıçta belki ufak tefek düzeltilmesi gereken kısımlar ortaya çıkabilir.'' dedi.