kâğıt reçete

Sağlıkta 'kağıt' reçeteye devam


Sağlık Bakanlığı, SGK'dan şifre alıp hastaların ilaçlarını sadece e-reçeteye giren hekimleri uyardı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgeyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 1 Temmuzda başlattığı ''E-reçete'' uygulamasıyla ilgili hususlarda hekimleri uyardı.

Hastalara ıslak imzalı reçete verilmediğinin tespit edildiğini belirten Tosun'un yayınladığı genelgeye göre şu düzenlemelere gidilecek:

-Hekimler hastaların ilaçlarını SGK'nın sisteminden e-reçeteyle girmeye devam edecek. Ancak bunun için alınan şifreler ıslak imza gibi hukuki bir nitelik taşımadığı için, hekimler e-reçetelerin çıktısını alarak imzalayacak.

-Hastane başhekimlikleri, hasta muayenesi yapılan ve reçete düzenlenen tüm polikliniklerde çıktı alınabilmesi için bir yazıcı bulunduracak.

-Bu cihazın olmadığı polikliniklerde yazıcı alınıncaya kadar hekimler reçetelerini el yazısıyla yazacak ve imzalayacak. AA

E-reçeteye 'mahremiyet' ayarı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına hastalar için 'mahremiyet' sınırlaması getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına 'mahremiyet' sınırlaması getirdi. İlk aşamada sigortalı hastanın birkaç yıllık sürede aldığı ilaçları görebilen hekimler, yeni düzenlemeyle sadece halihazırdaki ilaçlarla, raporlu ilaçları görebilecek. Kurumun bu kararı, sistemde şifre kullanacak yaklaşık 120 bin hekim hakkında hasta mahremiyeti yönünden dava açılmasını engellemek için aldığı öğrenildi. Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı hastaneler yeni dönemde güvenlik gerekçesiyle MEDULA sistemini kullanmayacak. Bu yüzden, e-reçete yerine eskisi gibi kâğıt reçete yazılacak.

E-reçete tuttu, kağıt reçeteleri depolayan SGK çileden kurtuldu

Eskişehir ve Konya'nın ardından İstanbul'da da başarılı olan elektronik reçete (e-reçete) uygulamasına önümüzdeki ay bütün Türkiye'de geçiliyor. 13 Haziran-1 Temmuz arasında ülke genelinde pilot uygulama yapmaya hazırlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), proje ile yanlış ilaç yazımı, sahte reçete düzenlenmesi ve reçetelerin kaybolması gibi sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor. E-reçetenin, yılda bir milyar TL'lik ilaç yolsuzluğunu engellemesi bekleniyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 340 milyon reçete yazılıyor ve bunlar 30 ildeki depolarda 5 yıl saklanıyor. Sistem, SGK'nın depolama çilesini de kökten çözecek.